söndag 23 februari 2014

Necessärfeber

För att testa att maskinen blivit riktigt frisk har den idag fått arbeta mest hela dagen. Och det är med kritiska öron jag hela tiden lyssnar så att den låter som den ska. Tycker att den har vissa konstigheter för sig emellanåt men det kan var jag som inbillar mig. Jag hittade en massa trevliga broderier som passar på necessärer så det är vad maskinen broderat idag - underlag till necessärer. Några hann jag även att sy ihop och få klara. Men idag har varit en sån dag när hjärnan inte riktigt hunnit med i svängarna, när jag fått tänka till för varje moment som om jag är helt ny på allt. Tror det är sviter av denna envisa förkylning som gör att tankeverksamheten inte riktigt är på. Och jag blir inte klok på varför man envist fortsätter i syrummet när man inte har flytet. Men det är jag och Charlotte Kalla som inte inser när vi ska ge upp. Så här blev i alla fall resultatet av det som blev klart idag.
Vackra broderier från Kreations by Kara och en ny sorts blixtlås har jag testat idag. Jag har beställt dem från Norge där de heter Blondeglidlås, men här i Sverige verkar de vara svårare att få tag på om man vill ha dem i metervara.


En modell med ganska smal botten blev nästa färdiga nesse. Den är ca 18 cm hög och 21 cm bred.


Och så provade jag att sy en "dumpling" för att få fram en lite mindre necessär. Men detta är en modell som jag inte blir överens med. Så många runda sömmar med blixtlås emellan som man dessutom ska få snyggt. Njae jag håller mig nog till rakare modeller med vanlig avsydd botten. Får väl rita ett mindre mönster själv, helt enkelt.


Ny vecka står för dörren UTAN en massa sportreferat överallt och UTAN penicillin. Sporten kan jag klara mig utan och om inte denna kroppen (framförallt luftrören) repar sig snabbt nu får det nog bli en ny vända till farbror doktorn och det kan jag också klara mig utan. Tyg, tråd och symaskiner kan jag dock inte klara mig utan så vi lär ses igen om du vill fortsätta följa mig på min skapande väg. Och det hoppas jag du vill för jag tycker om dina besök här hos mig, vem du än är. Må så gott.

tisdag 18 februari 2014

Home sweet home

Hoppas arbetshästen tycker som överskriften för nu är "han" hemma igen. I lördags blev det snabbaste turen någonsin till Malmö, tur/retur-resa, symaskinsaffär och IKEA på 3,5 timme (och då är bilturen 2 timmar!). Men så var inte någon av oss i form för shopping. Såååå skönt att den står på bänken i syrummet igen trots den dyra lösensumma jag fick betala för att få ut den. Jag var bara tvungen att provbrodera när jag kom hem, tvungen att höra den arbeta och att se resultatet efter reparationen.
Har tusen och en ideér på saker som ska broderas. Nu ska bara energin återvända till själen så kroppen kan sätta igång att arbeta.


En vacker bukett fick jag på alla hjärtans dag av den underbaraste mannen på jorden - nämligen min!


Må så gott!

fredag 14 februari 2014

Kärlek

Idag är dagen då allt är insvept i ett rosa skimmer och luften är full av hjärtan. Nä inte direkt kanske, men man kan mysa till det och göra det där lilla extra för dem man bryr sig om. Själv ligger jag hemma i sjuksängen med knasiga luftrör och bihålor som inte samarbetar och knaprar penicillin så att jag blir frisk FOOOORT. Men jag hade ju sytt mina alla hjärtans projekt innan basseluskerna slog till och dem vill jag ju visa er.

Först ut är en muggmatta som man kan servera sin käresta kaffe på.


Sen blev det ett bokmärke som påminner om kärleken varje gång man ska läsa.


Och så en disktrasa. Allt annat än romantiskt men man blir ju automatiskt kär när någon tar hand om disken, eller hur?


Barnen har bakat kärleksmums och bjuder på sina klasser idag, mat med älskvärda människor ikväll och en liten extra kärleksförklaring till mannen är vad denna dagen bjuder på. Ta chansen ni också och sprid så mycket kärlek ni kan, bara en kram kan förändra en hel dag för någon. Ha en underbar alla hjärtans dag och må så gott.

måndag 10 februari 2014

Alla hjärtans necessär. Javisst.

Den här veckan tycker jag kan få gå i hjärtats tecken. Dom där necessärerna pockar på uppmärksamhet igen. Hurra!!!! Och vad kan då passa bättre än en necessär med några hjärtan på? Lagret har ju dessutom minskat och det är världens bästa ursäkt för att gå totalt bananas med tyger, mönster och blixtlåsar. Finns så många tekniker och möjligheter som kan användas när man syr necessärer så det blir ALDRIG tråkigt. När en är klar har man redan idén till nästa i huvudet. Meeeen så finns det inte heller så mycket som kan bråka som en necessär. Just denna hoppas jag inte har någon inspelningsfunktion för det var inga vackra ord som kom ur min mun under skapandets gång. Något var totalt galet med blixtlåset och inte nog med att jag sydde på den ena delen fel för jag fick även senare sprätta bort HELA när jag väl sytt på den på båda sidorna. Mannen i huset blev orolig för mina vredesutbrott och frågade senare på kvällen om jag nu säkert hade slängt den blixtlås som vållat så många barnförbjudna ord. Jag svarade mer än gärna ja på den frågan, den ligger längst ner i papperskorgen så jag t o m ska slippa se den. Resultatet efter denna match blev ändå vinst till mig och jag är riktigt nöjd.


Har klippt och klistrat med tyg och sytt på dem med langettsöm. En söm som jag inte använt så mycket tidigare men som är väldigt fin och användbar.  Pfaffen har så otroligt många, fina sömmar att använda till applikationer och det är bara att testa sig fram.


Med detta hjärtliga inlägg vill jag länka till http://bambisyr-evaj.blogspot.se/ och hennes Visa och Berätta måndag. Mycket fint att skåda på den bloggen och massor av inspiration sprider hon, den där Eva.
Må så gott.

söndag 9 februari 2014

Brödkorgar och experiment

Lite sorg har jag ju allt, för när symaskinsdoktorn ringde visade det sig att det är inte den billigaste åkomman som min älskade arbetshäst har drabbats av - syhuvudet är trasigt. En reparation på sina nätta femtusen!!!! Men arbetskraft är dyrt idag så det är bara att bita i det sura äpplet och betala. En fördel med att broderaren är hos doktorn är att man koncentrerar sig på ett helt annat vis i syrummet, ingen som hela tiden pockar på uppmärksamhet och vill ha ny tråd eller nåt nytt broderi laddat. Nu är det bara jag, Pfaffen och min fantasi i paradiset.
Så här har det sett ut mest hela helgen - kreativt kaos!!! Ideér poppar upp som genast kräver att jag inventerar tyghyllan, färdiga saker får trängas på tillskärningsbordet och så allt som behövs för att färdigställa det jag håller på med. Upp i vänster hörn ser ni brödkorgssamlingen, det börjar bli några stycken och mer tyg är beställt.


Tyger till kommande projekt och avklippta trådar från pågående skapande - mys!!!


Som jag skrev så har det blivit en och annan brödkorg. När jag inte har arbetshästen hemma kommer man på andra sätt att dekorera dem med och det här med applikationer är riktigt trevligt att hålla på med.




Denna brödkorg hade jag redan hunnit brodera botten på innan maskinen havererade. F ö ligger den som beskrivning på Sysidan, en otroligt trevlig sida för oss handarbetsgalningar.

Så här ser botten ut i den. Linneas snygga hjärtan i mörkare blått.






Efter ett antal såg jag att jag hade gjort många korgar med vitt foder. Snyggt men enformigt och krävde omgående ett djupdyk i tyghyllan. En jädra färgkombination fick jag till men jag hade kanske lite lågt blodsocker. 

Och en i lila toner fick det också bli. Denna är fodrad med textilvaxduk. Kanske lite tåligare än de andra.

Experimentet består i att jag håller på att skapa en fotohörna i mitt syrum så att ni ska få lite bättre bilder att vila ögonen på här. Men det där med ljus är en klurig historia som kräver mycket funderande. Fotolamporna jag fått ger lite väl skarpa skuggor och detta måste lösas. Under tiden hoppas jag ni står ut med mina övningsbilder. Blir det bara ljusare finns det inget bättre ställe än vårt uterum att fotografera på men vid denna tiden på året kräver det för mycket planering och för tjocka kläder för att vara där. 

Så ligger en ny arbetsvecka framför oss som jag egentligen inte har tid med för jag vill SYYYYY. Men man kan vara kreativ på många sätt och på alla möjliga platser och jag kan alltid sitta och klura på nya saker att sy vid någon kafferast eller så. Må så gott.

P.s Glöm inte att det är alla-hjärtans-dag på fredag. I veckan kommer bilder på det jag skapat till en av de finaste dagarna på året.



söndag 2 februari 2014

Den bästa sytiden

När jul och nyår är avklarad och januari, februari och mars är gråa och sega då infaller den bästa av tider, nämligen sytiden. Dagarna är gråa, solen lyser med sin frånvaro och trädgården kräver minimal skötsel, då kan man roa sig i syrummet många timmar i sträck utan att samvetet får sig en allt för stor belastning. I syrummet kan även många andra sysslor utföras så som socialt legobyggande med sonen eller läxförhör med dottern. Dessutom börjar snart OS så mannen får fullt upp med att hänga med bland alla resultat och DÅÅÅÅ kan jag uppslukas ännu mer av tyger och trådar. Om nu bara min älskade arbetshäst blir frisk snart så vi kan köra på igen. Imorgon ska den till symaskinsdoktorn för den har så förfärligt ont i pressarfotslyften. Jag trodde ju i min enfald att jag kunde ikläda mig rollen som symaskinsdoktor och fixa detta men jag får erkänna inför er alla att så var inte fallet. Den vill inte fungera!
Idag har den (dock med mycket hjälp från mig) broderat två broderier till kuddar som jag fått beställning på. Båda var likadana som kudden jag sydde för någon vecka sedan men det ena broderiet skulle vara helt i gråa toner och blev såhär. Riktigt bra idé av kunden!



Veckan som kommer ska ägnas åt att hålla tummarna för maskinen och att det inte blir så dyrt att laga den. Sen kan ju alltid jag och Pfaffen bekanta oss lite mer och sy några fler brödkorgar. Må så gott.