tisdag 27 januari 2015

Från en frestelse till en annan

En liten tur till Stockholm över helgen, tog mannen och jag, för att kolla in mc-mässan. Vi flög upp i fredags och hann in en runda på mässan innan den stängde för kvällen och sedan gick vi bland frestelserna hela lördagen. MYCKET folk var det och ett himla sorl hela tiden så på kvällen var det riktigt skönt att landa i sängen på hotellet och bara slappa. Kl 10,21 i söndags förmiddag bar det av hemåt igen. Hem till två barn som spenderat helgen hos mormor och morfar med diverse olika roligheter (som det alltid blir hos mormor och morfar). Veckan innan kom jag på att mina kids inte har några vettiga necessärer (och det är nu jag ska sitta på skämskudden) så jag planerade och sydde vars en till dem utan att de visste om det. De ser små ut men det får plats ett tandborstfodral på höjden och en himla massa andra bra-och-ha-grejer som man måste ha med på övernattning.

Den första är till M som älskar spela Minecraft och ofta använder TNT när han spelar.


Den andra är till A som är tjej och 14 år och älskar Volvo (av någon anledning).



Den här lilla rullen ligger på mitt tillklippningsbord och frestar. 25 stycken 5 cm breda bitar på full bredd - med dessa kan man göra hur mycket som helst och jag ska bara komma på vad jag helst vill göra med dem. Rullen är lite rufsig i kanterna men den har kanske varit med om ett och annat innan jag hittade den på rea hos Annalunda.


Kolla in färgerna!!!! De är så härligt våriga så det sjunger om rullen. Tror minsann jag ska prova att sy en löpare av dessa remsor, en riktigt färgsprakande sak. Ja så får det nog bli. 


Kvällen och lugnet lägger sig i hemmet och i brevlådan idag damp Stoff & Stils vårkataloger ner. Kan nog bli en intressant (om än dyr kanske) avslutning på den här tisdagskvällen. Så ni ser frestelser överallt - nya motorcyklar, fina tyger och kataloger. Må så gott!

onsdag 21 januari 2015

Klädsömnad

Det händer inte ofta i verkligheten men i min fantasi händer det nästan dagligen - att jag syr kläder till mig själv alltså. Det som dock oftast får mig att slänga halvfärdiga plagg i papperskorgen är att jag inte får till mönstret efter min kroppsform. Och detta TROTS att jag har en väldigt fin provdocka som sällskap i mitt syrum. Har man inte kunskapen och 4 par händer kan man vilja hur mycket man vill och ändå blir det bara sopgubbarna som får något ut av det - mer sopor.
Detta mönster har jag fått av en syvän i Borås men det var i stl M och det är inte jag. Jag sydde två tutorial och la till och drog ifrån på dem så till slut var jag så virrig i huvudet så jag hade knappt koll på fram och bak.
Men jag har en vän. Och det är en vän som är VÄLDIGT duktig på det där med att sy kläder (hon är förresten duktig på allt hon skapar i syrummet) och hon förstod min panik och tog sig tid och hjälpte mig att få till ett mönster. Tusen tack MT!

Det är egentligen inte någon jätteavancerad kreation men det kvittar ju när det inte funkar. Det handlar om att jag vill sy linnetunikor att ha över t ex en långärmad topp. Man kan sy dem i många olika färger, dekorera dem med något häftigt eller sy olika avslut nertill. Med en sådan känner jag mig lite mer klädd än när jag bara går här hemma med en vanlig topp. Jag har sett en sida på nätet som syr och säljer liknande och de är SÅ snygga men SÅÅÅÅ dyra. Jag har inte lust att ge 1498 kr för en linnetunika när jag har allt jag behöver i syrummet för att skapa en sådan (utom kunskapen att fixa mönstret då förstås).

Håll i er för nu kommer en bildkavalkad för jag har faktiskt lyckats få ihop en sådan där linnetunika och jag är riktigt nöjd med resultatet.


Svårt att fotografera svart men jag hoppas ni kan få en liten aning om mönstret. Den har inte några insnitt, bara ett fram och ett bakstycke och har en lätt a-linje form. Precis som jag hade tänkt den.

I profil

Bakifrån
Ligger an snyggt i nacken

Snibbar i nederkanten.
Det är så himla roligt att sy kläder till sig själv när man har ett mönster som man vet kommer att passa en. Det kommer att bli många fler av denna modell och till sommaren kommer den troligen att bli förlängd till en linneklänning. 
Hurra jag har äntligen ett mönster som är gjort efter min kropp och jag har en underbart snäll vän som hjälpt mig med det. Må så gott!


måndag 19 januari 2015

Pimpad vardag

Den har ju blivit ganska enformig den där vardagen jag upplever just nu. När man har ett jobb och är hemifrån många timmar om dagen har man ingen högre önskan än att få vara hemma ett par dagar och bara göra det som är roligt. Men som arbetssökande kan jag nu säga att de dagarna har passerat för länge sedan, nu är det inte roligt längre. Samma känsla som när man var liten och lekte kurragömma och man hade gömt sig så bra så ingen hittade en, man låg där i mörkret och trodde man var den enda överlevande på jorden och det slutade alltid med att man ville sluta leka. Det var inte roligt längre.
Och de dagar som känns extra grå blir jag så oerhört tacksam över att jag har min hobby med nål och tråd, den ger så oerhört mycket och tankarna kan få lite annat att jobba med än den tröstlösa verkligheten.
Och en av dessa dagar fick jag idén att jag faktiskt kan pimpa till mina svarta tröjor så att de blir lite roligare. Jag har köpt helt vanliga svarta topar på Stadium outlet för 30 kr/st och sen har jag lekt runt lite med min brodermaskin. Bara fantasin som sätter stopp och det kommer inte ta stopp i första taget för är det något jag har gott om så är det fantasi.


Här har en tröja fått änglavingar. 


Och här har en fått ett för mig mycket passande broderi.


Och så har vi renoverat klart i vår tvättstuga med tillhörande torkrum och då fick det ju bli gardiner med passande broderier.


Såhär blev det när den blev upphängd.


En måndag som bjuder på snöfall utanför fönstret och det där vita är inte så vanligt här i södern så man får kanske ta ett foto eller två så man kommer ihåg att det blev lite vinter. 
Passar på att länka till bambisyr-evaj som har sin 71:a Visa och Berätta måndag. Kanske kan jag inspirera någon med mitt trådpyssel. Må så gott!

fredag 16 januari 2015

DoReDo

Häromdagen kände jag mig som en av deltagarna i Hela Sverige Syr när jag fick en bunt förkläden i min hand. Butiken jag samarbetar med undrade om jag hade någon bra idé på något nytt vi kunde skapa av de där förklädena för de har fastnat som hyllvärmare i hennes butik. Kvällen gick åt till att fundera och klura och plötsligt dök den där uppfinnarlampan upp ovanför huvudet....
Vill först visa er hur förklädena såg ut från början. En ganska lång midjemodell som nästan nådde runt hela mig. En fin kvalité med blandning av bomull och lin och med en påsydd hank att hänga en handduk i.


Och detta är vad jag kom på - ett förkläde till klädnypor. Jag ville inte klippa bort tyg så jag sydde istället in vidden så att det blev dubbelt på insidan och därmed ganska rejält. Himla praktiskt att ha klädnyporna nära till hands när man hänger tvätt. 


Ett par fina broderier piffar alltid upp och så ser man direkt vad man ska ha detta märkliga förkläde till. 



Gunilla Hultins fina stygnsatta tvättklämma
Fem stycken blev det när jag väl fått upp ångan. Hoppas de får nya ägare när våren kommer och det börjar bli dags att hänga ut tvätt igen. Men de kan ju för all del användas inne också. Nu ska jag köra till en sykompis som ska hjälpa mig att få till ett mönster till en linnetunika. Prata skit och hålla på med sin favorithobby - kan det bli bättre en fredag? Må så gott!


tisdag 13 januari 2015

Påsar att fylla

Och så hade det redan gått mer än en vecka sedan förra inlägget vilket inte är ok, det blir ju liksom inte någon rolig blogg att följa då, förlåt! Men sytt har jag, jag har bara inte tagit mig i kragen och tagit bilder så jag kan visa er vad jag sysslat med. Och så har vi hållit på och renovera tvättstugan, målat och lagt klinker och sånt tar tiiiid. Allra helst när man bara är hobbyhantverkare.
Men det jag har pulat med är bl a att sy upp lite nya påsar som man kan stoppa en flaska i, några ljus eller vad man nu har lust med.
Först några stycken i linnetyg med varierande broderier.



Och sen några i vitt.



Så provade jag att sy en ny modell på brödkorg och fodrade den med textilvaxduk för att få den avtorkningsbar. Textilvaxduken är så himla användbar och kan användas till hur mycket som helst. Tänkte jag skulle prova att fodra necessärer också med den.


Jag och butiken som jag samarbetar med ska försöka sy upp ett litet sortiment till alla husbils och husvagnsägare till säsongen drar igång. Först ut är ett test på en liten bordsduk och den blev riktigt fin.


Så nu ska jag sätta fart att leta upp lite nya broderier som hör ihop med campinglivet. Tyvärr är de flesta av dessa broderier väldigt amerikaniserade och blir lätt lite överdrivna. Så det blir till att leta efter några "svenskvarianter". Må så gott!


måndag 5 januari 2015

Efter jul=rea

Så var jul och nyår och alla slöa, matfrossande dagar över. Idag ska allt det röda plockas ner och den så hett efterlängtade granen ska kastas ut. Jag blir lika förundrad varje år över hur allt kan förlora sin glans så fort vi börjar skriva januari i almanackan. Men så är det. Och när vi närmar oss adventstid 2015 kommer vi att vara lika jullängtande och förväntansfulla igen. Häftigt.
Men så kommer det en annan häftig sak efter jul - mellandagsreorna!!! Och för oss som gillar tyg och band och mönster och allt annat pyssligt är det en perfekt tid att fynda. Jag gick bananas hos Panduro och beställde en del av deras julband, för som jag skrev innan så kommer det en jul i år också och då har man hunnit glömma allt det fina man köpte på rean och det blir som julafton när man lyfter på locket till bandlådan. Kolla in mina fynd, en bild med MYCKET godis.



Har en speciell svaghet för band i rött och vitt. Och dessa går faktiskt att använda året om.


Dessa fina stjärnband är i filt och passar utmärkt till bl a halsdukar till snögubbarna.


Och så har det blivit några fler värmeljuskorgar. Dessa ska ner till butiken som jag samarbetar med för det har blivit ganska utsålt på just värmeljuskorgar. Och det ska finnas att välja på.


Nu är det som sagt dags att få ändan ur vagnen och börja packa ner alla tomtar och annat juligt och tacka för denna gången. 
Kom precis på att det är ju måndag (man är inte farligt vilse i veckodagarna, nädå) och då är det ju dags för Visa och berätta måndag på bambisyr-Eva J:s blogg. Klicka på länken och få dig många fina "titta-upplevelser". Må så gott!