söndag 26 januari 2014

Skräckslagen

Överskriften talar om hur jag kände mig i syrummet i eftermiddag. Anledningen ser ni här.


Jag har haft min älskade arbetshäst nerplockad i beståndsdelar för att försöka åtgärda felet med pressarfotslyften. Teknisk är jag och skruva på allt möjligt har jag inte några problem med men jag var livrädd HELA tiden eftersom jag vet hur mycket elektronik som finns i denna maskin. Och det sista jag vill är att skadan ska bli ännu värre och dessutom på grund av mig, inget roligt att ta den till symaskinsdoktorn då och försöka förklara vad man gjort. Fick tips om att man kan ladda ner reparationsmanualen via nätet, enda kruxet med det är att den är på ENGELSKA!!! Ja ja, man måste väl ha lite utmaningar här i världen. Skruv A - 5 st bort, skruv B - 2 st bort osv och snart blottade sig en avskalad D1:a.


Och en himla massa ludd och avklippta trådar uppenbarade sig när höljet kom av friarmen. Verkligen i behov av storstädning och efter 42 topz var det rent och snyggt igen. Och vad gäller pressarfotslyften är jag nog på rätt väg i alla fall för det blev en klar förbättring (fast inte hundra) efter att jag städat och smort upp alla rörliga delar ordentligt. Ska ge oljan en chans att komma runt lite överallt annars får jag öppna maskinen igen och smörja lite till.


Var tvungen att provbrodera ett av Linneas fina broderier för att kolla om jag hade fått ihop maskinen rätt igen. Blev ganska stolt när den både lät och uppförde sig bättre än innan min operation. Må så gott.

tisdag 21 januari 2014

Sytt och surt

Ja så har det hänt som jag inte ville skulle hända - min arbetshäst (brodermaskinen) har börjat krångla. Det kan vara så enkelt som en smörjning som skall till (och det hoppas jag) eller så är det förslitning på ett lager till pressarfotslyften. Den får väl åka en vända till symaskinsdoktorn eller till symaskinspsykologen för det kan vara så att den fått en släng av ohälsosam svartsjuka sedan Pfaffen kom in i syrummet. Typiskt nu när jag fått upp ångan i syrummet igen. Den fick dock stå ut med ett par sista prövningar, bl a den här disktrasan, också den med en Shetland sheepdog.


Posten kom med trevliga leveranser idag. Många fina och roliga knappar men tyvärr inte sådana jag behöver till brödkorgarna. Det blir till att jaga igen. Och alla som syr vet att jakten på material är halva nöjet.


Ser så många fina muggmattor runt om på nätet nu och detta vill ju även jag prova att sy. Så här blev mitt bidrag till världens muggmattesamling och jag tror INTE det är den sista jag syr. Är väldigt roliga att sy och bra att ha liggandes runt om i huset så man kan dricka sitt kaffe lite varstans.


Nu ska jag hålla kväll och sura lite över att maskinen är krasslig. Må så gott.



söndag 19 januari 2014

Lite beställningsjobb

och en brödkorg. Har fått lite olika beställningar de sista dagarna och helgen har gått åt till att skapa dessa. En kudde i grått och en diskhandduk och så naturligtvis mitt största huvudbry just nu - brödkorgarna. Tror minsann att jag kommit fram till att jag föredrar lite kraftigare vliseline som mellanlägg. Det där med att sy i två lager tyg med vadd emellan är en konst som jag hoppas jag lär mig så småningom. Men tills jag får tålamod nog så håller jag mig till vliseline. Knappar har jag beställt i mängder på nätet men inga har ännu anlänt i min brevlåda så därför får brödkorgarna pryda syrummet med sina knappnålar i snibbarna så länge.



Här har vi kudden som med sitt 70000-stygns broderi tog hela lördagseftermiddagen att få klart. Sy ihop kudden fick jag vänta med till idag då hjärnan var pigg igen efter alla färgbyte.




Brodermaskinen har fått snurra på med lite snuttefiltar idag. Finns så många söta motiv man skulle vilja sy på snuttefiltar men man får behärska sig.



En av beställningarna var en diskhandduk med det här annorlunda blommotivet. Resultatet blev det inget fel på men när jag var klar kom jag på att jag skulle använt Thermofilm som mellanlägg istället. Rivbart mellanlägg är OMÖJLIGT att få bort i detta broderi. Är så pass slitstarkt att det t o m satt kvar efter tvätt. Ja, jag hoppades att det skulle försvinna efter en runda i tvättmaskinen, men ICKE. Nå ja, jag får brodera en ny imorgon med det rätta mellanlägget och så får jag behålla denna, det finns en lösning på allt.


Ytterligare en beställning. Den tilltänkta ägaren har en Shetland sheepdog och jag hoppas man ser att det är en sådan jag broderat. Själv är jag inte så duktig på hundraser. 


Nu ska jag njuta söndagskväll och ladda inför arbetet imorgon här i vårt vintriga Skåne. Må så gott.


måndag 13 januari 2014

Vilken måndag

Snön yr utanför fönstret (och det är inte någon jättevanlig syn här i Skåne), mannen min ligger i 39 graders feber och jag har fått dille på de här brödkorgarna. Jag ser att den ser gigantisk ut på bilden men den är ca 18 x 18 cm. Modellen är fortfarande i utvecklingsstadiet i mitt syrum och jag testar mellanlägg och storlekar och funderar och sprätter. Halva nöjet med att sy är just det där klurandet över lösningar. För varje nytt syprojekt man hittar kommer man på nya saker man bara MÅSTE köpa och just nu MÅSTE jag köpa lite roliga knappar att sy ner snibbarna med.


Medans jag utforskar nya maskinen står D1:an och broderar snuttefiltar i parti och minut. Hade ju tänkt mig att medverka på en sommarmarknad i år och då gäller det att börja producera i tid. 5 meter flanell är inhandlat till ändamålet och ger (om inget går fel) 14 snuttefiltar. Det borde räcka litegrann:)


Passar på att länka till EvaJ alias Bambi som har Visa o berätta måndag på sin fina blogg. En skön vintervecka önskar jag er. Må så gott.


söndag 12 januari 2014

Väntan är över

Den har kommit!!! Jag provsyr och jag läser instruktionsbok och ibland går jag bara ner i källaren för att kolla att det verkligen är så att den kommit - min nya symaskin, Faffen kallad. Nu är tomrummet fyllt igen och den står där och håller Husarerna (Husqvarna D1 och s25) sällskap. Och alla som får sig en ny maskin i syrummet vet vad det innebär..... just det, sylust! Av någon anledning blir humöret på topp och skapandet tar fart. Men så är det väl för alla med en hobby - det är ROLIGT med nya prylar!!!! Så denna söndag har syrummet varit ett av de mest välbesökta rummen för min del.


Instruktionsboken var en ovanligt lättförståelig bok. Det är inte ofta det händer, men Pfaff har faktiskt lyckats riktigt bra med att skriva en förklarande instruktionsbok. Fast man sytt mycket så är det inte bara att sätta sig vid den nya maskinen och tro att allt är frid och fröjd, det är mycket jobb innan man lärt sig alla knappar och reglage. Kärt arbete!


Ni ser va? Den syr så fint och har 135 olika sömmar. Skärper man sig inte kan man bli sittandes och leka hur länge som helst.


Har gett mig på att sy en ny sorts brödkorgar. Bilder på denna modellen finns överallt på nätet just nu och det var verkligen en rolig modell att sy. Ett av Linneas (http://www.linneaartline.com/public/menybyts.php) fina broderier fick pryda botten. Detta är bara ett test och påbörjades när jag var ledig mellan jul och nyår och då kändes det fortfarande rätt med julbroderi och jultyg. Idag kan jag säga att det inte kändes lika rätt men det är ju som sagt bara ett test och en ny i blått stjärntyg är utklippt. Väntar på en leverans från Bibbis textil (http://www.bibbistextil.se/) med vadd som jag ska använda som mellanlägg, sen blir det åka av igen.


Så här ser den ut på kanten. Som sagt inte klar ännu.Ska leta efter hjärtknappar i mina gömmor som jag kan sy ner snibbarna med.


Så avslutningsvis kan jag bara säga som bilden nedan till min hobby - älskar det! Det är något speciellt med det där skapandet och den där glädjen över att jag faktiskt har förmågan att skapa saker av nål och tråd.



En riktigt skön vecka vill jag önska er. Får se om vädervarningarna får rätt denna gången för då ska vi ju få vinter här nere i söder. Gör mig inget för jag har en ny symaskin att roa mig med. Må så gott!

fredag 3 januari 2014

Lycklig!!!

Drömmen har funnits ett tag men läget har inte varit det rätta. Nu var det en liten ängel (goa Christina Hedlund på Symaskinswebbshoppen i Borås) som viskade att hon kunde få drömmen att gå i uppfyllelse.
Det är drömmen om en ny symaskin jag yrar om och i mitt huvud just nu surrar små trådrullar och söta tyger.
Tiden, den där tiden, kan inte gå snabbt nog tills jag får avisering om att jag kan hämta mitt paket.
Så här ser den nya pärlan ut. Underbar!!! Har till dags datum varit inbiten Husqvarna-fantast men det ska bli superkul att prova ett annat märke. Man måste våga för att vinna.



För övrigt har alla helgdagar lunkat på i sakta mak och jag har jobbat torsdag och fredag, lagom arbetsvecka. Imorgon packas julen ner för denna gång, huset städas och lite nya blommor sätts i fönstren, sen kan våren komma när den vill. Skämt åsido, julen är fin när man plockar fram den men charmen försvinner så fort nyår varit tycker jag.


God fortsättning på 2014. Må så gott.